Дослідження алгоритмів пошуку шляху в гексагональних грідах для візуалізації дорожнього руху - Дробаха, Євгеній Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У ході роботи було висвітлено важливість оптимізації пошуку шляху в гексагональних грідах, які активно застосовуються в тактичних та стратегічних іграх. Було проаналізовано особливості гексагональної структури ігрового поля, що дозволило визначити переваги та недоліки різних підходів до пошуку шляху. Розглянуто існуючі алгоритми, такі як BFS, Dijkstra, A*, Greedy BestFirst Search та SPFA, та обґрунтовано вибір алгоритму SPFA для ефективної роботи з графами, що мають вузли з різними вагами. У процесі роботи досліджено підходи до візуалізації гексагонального поля та анімацій персонажів. Було обрано SVG для відмальовки гексагонів, що забезпечує чіткість і адаптивність графіки, та spritesheets для плавної анімації дій персонажів. Також описано розробку інтуїтивно зрозумілого інтерфейсу гри з використанням React та Redux для управління станами. Результатом роботи є розроблена веб-гра, яка демонструє пошук шляху на гексагональному полі, моделюючи тактичні битви між командами. Для досягнення поставленої мети, розв’язання сформульованих завдань та отримання відповідних результатів було використано сукупність загальнонаукових та спеціальних методів, таких як аналіз, моделювання, програмна реалізація та тестування, що дозволило всебічно дослідити предмет дослідження, обґрунтувати обрані підходи до розв’язання проблеми та перевірити ефективність запропонованих рішень на практиці.
Keywords: пошук; шлях; гексагональні гріди; алгоритми; алгоритм А*; алгоритм дейкстри; адаптація; порівняння; евристичні алгоритми