Вдосконалення грейферу мостового крану вантажопідйомністю 5 т - Курило, Владислав Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є мостовий кран вантажопідйомністю 5 т із грейферним захоплювальним обладнанням. Мета роботи – підвищення ефективності роботи мостового крана шляхом удосконалення конструкції грейфера для підвищення надійності, продуктивності та довговічності при роботі з сипучими матеріалами. Методи дослідження – аналітично-графічний і розрахунково-експериментальний. У роботі розроблено розрахункову схему грейфера, визначено основні параметри його роботи: об’єм, сили опору при зануренні, питомі навантаження та оптимальні геометричні пропорції для роботи з ґрунтами ІІІ групи. Виконано перевірні розрахунки механізмів піднімання, барабанів, канатів, електродвигунів, редукторів і гальм, що забезпечують надійну роботу систем підйому та замикання грейфера. У роботі в повному обсязі виконано всі необхідні розділи, детально розраховані всі механізми.
Keywords: грейфер; мостовий кран; вантажопідйомність; перевантаження; ефективність; надійність