Обґрунтування заходів щодо підвищення безпеки дорожнього руху на ділянці автомобільної дороги - Зайцев, Сергій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення безпеки дорожнього руху за рахунок визначення та ліквідації негативного впливу умов руху за показниками ризику аварійності. Об’єкт дослідження – процес дорожнього руху на автомобільних дорогах загального користування. Предмет дослідження – визначення факторів що призводять до аварійності на автомобільних дорогах загального користування. Задачі дослідження: 1. Провести аналіз впливу параметрів дорожніх умов на рівень безпеки дорожнього руху на автомобільних дорогах; 2. Дослідити методи визначення ризиків виникнення ДТП на дорогах; 3. Сформувати типові підходи до ліквідації ризиків ДТП на дорогах. Метод дослідження – натурні спостереження, камеральний аналіз, аналітичний, статистичний. Отримані результати – в результаті проведення порівняльного аналізу особливостей застосування різних методів оцінки рівня безпеки дорожнього руху та, з урахуванням виділених вимог до оцінки безпеки дорожнього руху на автомобільних дорогах загального користування, здійснено обґрунтування застосування спрощеного методу на основі аналізу відхилень його прогнозних значень від значень, отриманих на основі класичної методики. В результаті практичного застосування обраного метода виявлені ділянки з високими показниками ризику та встановлено основні фактори впливу, що дозволило розробити типові рішення з підвищення безпеки руху на ділянці дороги Р-17. Рекомендації з впровадження – для визначення ризику аварійності на автомобільних дорогах загального користування.
Keywords: Організація дорожнього руху; Автомобільна дорога; Безпека дорожнього руху; Підсумковий коефіцієнт аварійності