Особливості аудиту на підприємствах з виробництва дорожньо-будівельних матеріалів - Костенко, Ю. О.; Kostenko, Yurii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Автомобільні дороги займають чільне місце у транспортній системі кожної країни. Якість автомобільних доріг залежіть від комплексу 3 складових, а саме: проектування, будівництва і якості матеріалів з яких будуються дороги. У 2015 році у державному бюджеті на фінансування дорожньої галузі передбачено 3,4 млрд. грн. У дорожньому будівництві відсоток витрат на дорожньо- будівельні матеріали та їх транспортування може сягати 80 %. У зв’язку з тим, що на дорожньо-будівельні матеріали витрачаються значні фінансові ресурси, виникає необхідність у контролі за витрачанням цих ресурсів. Одним з сучасних методів контролю є аудит. Метою статті є визначення характерних особливостей проведення аудиту на підприємствах з виробництва дорожньо-будівельних матеріалів та формування методики аудиту і розробки обґрунтованих пропозицій щодо її удосконалення. Результати дослідження підприємств з виробництва дорожньо-будівельних матеріалів дають змогу визначити, що для досягнення мети аудиту на таких підприємствах слід враховувати такі організаційно-технологічні особливості, зокрема: незначну рухомість продукції; поєднання ознак добувної й переробної промисловості; наявність специфічних витрат майбутніх періодів на проведення геологорозвідувальних робіт, відведення земельних ділянок, розкриття та облаштування родовищ, кар’єрів; велику тривалість підготовки вихідної сировини; тісну єдність промисловості дорожньо - будівельних матеріалів та будівництва автомобільних доріг; існування міжгалузевих та внутрішньогалузевих зв’язків; значну матеріало-, паливно-, енерго-, вантажо- і трудомісткість продукції.
The audit features on road construction materials enterprises
Keywords: аудит; виробництво; дорожньо-будівельні матеріали; дорожня галузь; рахунки; аудиторські процедури; audit; production of road-building materials; road area; accounts; audit procedures; 657.6: 625: 691