Розробка системи управління станку з ЧПУ у середовищі Proteus - Молочний, Святослав Едуардович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Пропонується розподілена система управління намотувальними операціями станків з ЧПУ, що сприяє зменшенню витрат на проєктування, підвищення конкурентоспроможності, прибутку від продукції. Технології дозволяють розв'язувати завдання, пов'язані з підключенням різних технічних пристроїв для контролю параметрів технологічних процесів та обміну керуючою інформацією, шляхом розширення кількості модулів і їх об'єднання за допомогою загальної шини. Об’єктом роботи є технологічна лінія станків з ЧПУ. Предметом роботи є проєктування розподіленої системи управління намотувальними операціями станків з ЧПУ. Метою роботи є підвищення ефективності управління технологічною лінією намотувальних станків з ЧПУ за рахунок розробки розподіленої системи управління. Дослідження ґрунтуються на аналітичному аналізі, створенні систем управління технологічними процесами та методах прийняття рішень у ситуаціях з багатьма критеріями. У роботі запропонована структурна схема системи управління. Виявлено основні вимоги до встаткування. Обрано елементну базу розподіленої системи керування технологічною лінією: індуктивний датчик переміщення, лічильник, контролер. Розроблено фізичну та імітаційну модель пристрою для контролю готової продукції.
Keywords: вибір; ефективність; індуктивний датчик; контролер; модель; моделювання; оптимізація; розподілена система управління; станок чпу; технологічна лінія