Розроблення методики калібрування ротаметрів - Тичний, Дмитро Ігоревич (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі розглянуто нормативно-правові основи виробництва та калібрування ротаметрів. Встановлено, що вони можуть бути використані у законодавчо регульованій сфери, але зазвичай їх піддають калібруванню. Визначено перелік нормативних документів, за якими виконують процедуру калібрування. Розглянуто конструктивні особливості ротаметрів, їх переваги та недоліки, та встановлено їх елементи та параметри, які найбільш впливають на точність та єдність вимірювань та зношуються у процесі експлуатації. Крім того, встановлено, що у цей час відсутні актуальні методики калібрування будь-яких ротаметрів. Національна нормативна документація надає лише загальні рекомендації щодо цього. У зв’язку з цим розроблено методику калібрування манометрів. Проведено апробацію цієї методики та доведено актуальність та застосовність її для поставленої мети. Також розраховано невизначеність ротаметру під час калібрування. Розроблена методика може бути корисною калібрувальним лабораторіям, підприємствам, які використовують ротаметри для їх калібрування.
Keywords: витратомір; калібрування; методика; невизначеність вимірювань; об’ємна витрата; ротаметр; установка вантажокільцева