Удосконалення методики оцінки аварійності на автомобільних дорогах загального користування - Гайдук, Едуард Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Проведений аналіз аварійності та забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах загального користування, методів оцінки аварійності та безпеки дорожнього руху, впливу дорожніх умов на безпеку дорожнього руху; систематизовано дорожні умови, які сприяють виникненню ділянок концентрації ДТП; розроблено алгоритм дослідження причинно-наслідкового зв’язку між дорожніми умовами і ДТП та порядок кількісної оцінки причинно-наслідковому зв’язку на підставі теорії інформаційного завантаження водія; розроблено алгоритм оцінювання рівня забезпечення безпеки дорожнього руху за величиною коефіцієнта впливу дорожніх умов. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – розвиток методів оцінки ролі дорожніх умов у формуванні ділянок концентрації дорожньо-транспортних пригод для вирішення завдань проєктування автомобільних доріг, експлуатаційного утримання, призначення заходів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху.
Keywords: вплив дорожніх умов і функціонального стану водія на безпеку дорожнього руху; автомобільна дорога; дорожньо-транспортні пригоди; аварійність; транспортно-експлуатаційний стан; безпека дорожнього руху; дорожні умови