Вплив транспортних схем постачання будівельних матеріалів на загальну кошторисну вартість будівництва - Деділова, Т. В.; Юрченко, О. В.; Соларьов, О. О.; Савойський, О. Ю.; Dedilova, T.; Yurchenko, О.; Solarov, O.; Savoiskyi, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета. Метою статті є обґрунтування вибору найбільш економічно доцільної схеми транспортування будівельних матеріалів до об’єктів будівництва міської інфраструктури шляхом визначення середньозважених відстаней перевезення та розрахунку відповідних транспортних витрат. Дослідження спрямоване на розроблення методичного підходу до технікоекономічного аналізу альтернативних логістичних схем з метою мінімізації витрат на доставку матеріалів, які інтегруються до загальної кошторисної вартості будівництва. Методика дослідження. В роботі використано: системний підхід – для аналізу логістичних процесів у будівництві; метод статистичного аналізу – для розрахунку середньозважених відстаней; порівняльний аналіз – для оцінки ефективності альтернативних схем транспортування. Результати. У результаті дослідження обґрунтовано методичний підхід до вибору економічно доцільної транспортної схеми доставки будівельних матеріалів на об’єкти міської інфраструктури шляхом розрахунку середньозважених відстаней перевезень і відповідних транспортних витрат. Установлено, що оптимізація транспортної логістики дозволяє знизити витрати до 41,3% порівняно з найменш ефективною схемою, що підвищує економічну ефективність реалізації будівельних проєктів за бюджетні кошти. Наукова новизна. У дослідженні запропоновано підхід до визначення оптимальної логістичної схеми постачання будівельних матеріалів, заснований на розрахунку середньозваженої відстані з урахуванням обсягів перевезень, що дозволяє на етапі планування будівництва інтегрувати обґрунтовані транспортні витрати у загальну кошторисну вартість об’єкта і таким чином підвищує точність бюджетування й економічну ефективність реалізації будівельних проєктів. Практична значущість. Запропонований підхід дозволяє підприємствам більш точно обґрунтовувати транспортні витрати при доставці будівельних матеріалів, що сприятиме зниженню загальної собівартості будівництва та підвищенню конкурентоспроможності.
The impact of transport schemes for the supply of construction materials on the total estimated cost of construction
Keywords: схема постачання; транспортна система; кошторисна вартість; транспортні витрати; автомобільні дороги; вантажні перевезення; supply scheme; transport system; estimated cost; transportation costs; highways; freight transport; 658.5.012.4; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.34.93