Підвищення ефективності дорожнього руху на автомобільних дорогах з використанням методів аудиту дорожньої безпеки - Калініченко, Вадим Едуардович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – умови дорожнього руху на автомобільних дорогах. Мета – виявлення ділянок дороги з підвищеним ризиком аварійності з використанням методів аудиту дорожньої безпеки, та розробка заходів підвищення ефективності дорожнього руху. Метод дослідження – натурні спостереження, камеральний аналіз, статистичний аналіз, аналітичне моделювання. Отримані результати – проведено аналіз методів аудиту безпеки руху на автомобільних дорогах загального користування та застосовано обрані підходи аудиту до аналізу рівня безпеки на розглянутій ділянці дороги Р-51, серед яких виділено метод підсумкового коефіцієнта аварійності, метод коефіцієнтів безпеки та метод аналізу ДТП. На основі попереднього аналізу потенційних ризиків дорожнього руху виділені типові ділянки дороги та розроблені конкретні практичні рекомендації щодо підвищення рівня безпеки та організації дорожнього руху. Проведена оцінка запропонованих заходів на основі визначення комплексу соціально-економічних показників. Рекомендації з впровадження – розроблені підходи підвищення рівня безпеки дорожнього руху та методику послідовного аналізу функціонування автомобільної дороги з використанням методів аудиту дорожньої безпеки можна використовувати для визначення потенційно небезпечних ділянок на типових елементах автомобільних доріг. Застосування на типових ділянках запропонованих заходів по підвищенню безпеки руху призведе до зменшення втрат (соціальних та економічних). Область застосування – автомобільний транспорт, автомобільні дороги загального користування.
Keywords: аудит дорожньої безпеки; підсумковий коефіцієнт аварійності; часткові коефіцієнти аварійності; параметри умов руху; автомобільні дороги загального користування