Відтворення інтелектуального капіталу підприємства - Літвінов, О. С.; Litvinov, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
В статті проаналізовано сутність поняття відтворення в економіці. Проблеми мікроекономічного відтворення прийнято розділяти на проблеми відтворення ресурсів (факторів виробництва) та відтворення економічних відносин. Визначено сутність економічного відтворення. Виявлено, що науковцями велику увагу приділено теоретичному аналізу всіх видів ресурсів за виключенням нематеріальних ресурсів і особливо інтелектуального капіталу підприємства. Розглянуто сутність та види нематеріальних ресурсів підприємства серед яких окремо розглянуто інтелектуальний капітал. Запропоновано визначення поняття відтворення інтелектуального капіталу підприємства, як безперервного процесу відновлення споживчих якостей інтелектуального капіталу підприємства. Втрата споживчих якостей інтелектуального капіталу підприємства відбувається в наслідок його морального зношування в результаті появи на ринку нової більш корисної інформації та загалом нових об’єктів нематеріальних ресурсів. Доведено, що без повного відтворення інтелектуального капіталу підприємства завдяки безперервному процесу його оновлення, неможливе відтворення й самої діяльності підприємства в сучасних умовах гос- 46 подарювання. Розроблено класифікацію відтворення інтелектуального капіталу за формою. Формами відтворення інтелектуального капіталу підприємства є натуральне, вартісне та відтворення споживчих якостей. Обґрунтовано першочергове значення відтворення споживчих якостей об’єктів інтелектуального капіталу підприємства. Відтворення інтелектуального капіталу підприємства в залежності від масштабу розділене на просте, розширене та звужене. Доведено можливість відтворення у різних масштабах інтелектуального капіталу підприємства у різних формах.
Reproduction of enterprises intellectual capital
Keywords: відтворення; нематеріальні ресурси; інтелектуальний капітал; масштаб відтворення; форми відтворення; reproduction; intangible resources; intellectual capital; the forms of reproduction; the scale of reproduction; 338.1+330.1