Девіація у фінансовій сфері українського підприємництва за часів кризи початку XX ст. - Лантух, І. В.; Lantukh, Igor (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті розглядається ціла низка зловживань у вітчизняній фінансовій сфері, котра гостро проявилася у кризові часи початку ХХ ст. На прикладі біржі, її реформування аналізується механізм банкрутства такого відомого українського підприємця і банкіра як О.К. Алчевського. Зловживання були виявлені у Харківському торгівельному банку. Його крах призвів до руйнування банків, що були пов’язані із підприємствами О. Алчевського. За банками зловживання викрили і у промислових Товариствах в галузі їх кредитування. Це була девіація, що здійснювалася у різних формах: спекуляції, фальшуванні, підміні документів, невиконанні статей статутів, ігнорування законів економіки тощо. Досліджуються причини «харківського синдрому» з боку Міністерства фінансів Росії, з’їзду гірничопромисловців Півдня Росії, які болюче вдарили по акціонерним промисловим Товариствам, комерційним та земельним банкам, які мали наслідки не тільки в Україні, вийшовши далеко за межі своєї території, сколихнувши біржі і фінансові установи майже усієї Російської імперії. Це має стати наочним прикладом для сучасного українського підприємництва, яке йдучи за своїми попередниками, повинно не допускати прояв деструктивної девіантної поведінки у таких масштабах і у таких формах, що було характерними для кризового періоду початку ХХ ст.
Deviation in financial sphere of ukrainian entrepreneurship during the crisis at the beginning of the XX century
Keywords: фінансова сфера; біржа; цінні папери; банки; економічна девіація; дивіденди; financial sphere; exchange market; securities; banks; economic deviation; dividends; 336.73