Удосконалення підходу до оцінки екологічної безпеки автомобілів - Ворвуль, Андрій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою роботи є удосконалення підходу до оцінювання екологічної безпеки автомобілів за критеріями ефективності паливо використання і рівня забруднення. Об’єктом дослідження є «система автомобіль», рівень екологічної безпеки якої визначається ефективністю паливовикористання і рівнем забруднення середовища. Предметом дослідження дипломної роботи є підхід до оцінювання екологічної безпеки автомобілів. У першому розділі дипломної роботи розглянуто характеристику проблеми оцінювання екологічної безпеки автомобілів. У другому розділі на базі системного підходу показано послідовність удосконалення підходу до оцінки екологічної безпеки автомобілів. Визначено критерії екологічної безпеки на різних етапах розрахункової оцінки роботи автомобілів. Третій розділ присвячений дослідженню на розрахункових моделях ефективності способів оцінки екологічної безпеки автомобілів. Виконано оцінку екологічної безпеки автомобілів з енергетичними установками для роботи на бензині і природному газі.
Keywords: автомобіль; енергетична установка; екологічна безпека; екологічні показники; викиди забруднюючих речовин; альтернативна енергія