Пересувний пристрій для діагностування рульового керування автомобіля - Дитятьєв, Олександр Васильович; Волков, Володимир Петрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Даний винахід належить до автомобільного транспорту, а саме до засобів технічного обслуговування і ремонту автомобілів, і може бути використаний при оцінці технічного стану і пошуку (локалізації) несправностей рульового керування автомобіля, переважно оснащеного оборотним рульовим механізмом. Заявлений пересувний пристрій для діагностування рульового керування автомобіля містить два поворотні майданчики для установки керованих коліс, пристрій збудження силової взаємодії в сполученнях рульового керування, вимірник кута повороту керованих коліс, фіксатор рульового колеса та підйомник для вивішування коліс. Два поворотні майданчики виконані рухомо-поворотними з можливістю переміщення в горизонтальній площині і обертання навколо вертикальної осі. Пристрій додатково містить основу, на якій розміщені два рухомо-поворотні майданчики, два майданчики для розміщення на них підйомників (домкратів), а також розташовану між рухомо-поворотними майданчиками опору з підшипником, на якій повертається центральна поворотна плита з пристроєм збудження силової взаємодії і з вимірником кута повороту керованих коліс, що виходять за передній контур автомобіля. Кожен з рухомо-поворотних майданчиків забезпечений розташованим в горизонтальній площині і орієнтованим вздовж поздовжньої осі випробуваного автомобіля важелем, і обидва різноспрямовані важелі через шарніри і тяги з'єднані з шарніром центральної поворотної плити, який орієнтований відносно підшипника також уздовж поздовжньої осі випробуваного автомобіля і з вертикальною віссю повороту центральної плити утворює кривошип. Пристрій збудження силової взаємодії має діючий в горизонтальній площині силовий важіль у вигляді динамометричної рукоятки, закріплений в центральній поворотній плиті, консоль із подвійною шкалою крутного моменту і з міткою-покажчиком на силовому важелі. Вимірник кута повороту керованих коліс містить шкалу кутових одиниць і стрілку-покажчик, закріплену на центральній поворотній плиті в осі її повороту. Винахід полягає у поєднанні портативності й можливості локалізації несправностей по окремих послідовних ланках рульового керування.
Keywords: ремонт автомобілів; рульовий механізм; фіксатор рульового колеса