Удосконалення системи перевезень пасажирів на приміському маршруті №1609 «Харків - Мерефа (Селекційне)» - Приходько, Костянтин Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Обʼєкт дослідження – процес організації пасажирських перевезень на приміському маршруті №1609 «Харків – Мерефа (Селекційне)». Мета роботи – удосконалення системи перевезень пасажирів на приміському маршруті №1609 «Харків – Мерефа (Селекційне)». Методи дослідження – аналіз статистичних даних, табличний метод обстеження пасажиропотоку. На основі результатів виконано аналіз поточного стану перевезень на маршруті №1609 «Харків – Мерефа(Селекційне) та виявлено основі проблеми, серед яких нерівномірне навантаження, застарілий рухомий склад, невідповідність графіка руху. Проведено натурне обстеження пасажиропотоку, за результатами якого визначено завантаження на кожній ділянці маршруту. Розраховано техніко-експлуатаційні показники, зокрема: коефіцієнти використання місткості, добову продуктивність, середній пасажирообіг. Запропоновано заходи з удосконалення організації перевезень: оптимізація розкладу руху, скорочення інтервалів у години пік, оновлення рухомого складу, впровадження мобільного додатку. Розроблено новий графік руху, та розраховано необхідну кількість автобусів для забезпечення безперебійної роботи маршруту. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – результати роботи можуть бути використані для покращення транспортного обслуговування населення на маршруті №1609, а також як приклад для оптимізації перевезень на інших приміських напрямках.
Keywords: автобус; маршрут; пасажиропотік; приміські перевезення; техніко-експлуатаційні показники; удосконалення