Установлення взаємозв’язку між кутом загострення різального інструмента й ефективністю його термофрикційного зміцнення - Волков, Олег Олексійович; Федоренко, Ганна Анатоліївна; Volkov, Оleg; Fedorenko, Anna; Волков, Олег Алексеевич; Федоренко, Анна Анатольевна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
У статті вирішене актуальне завдання, присвячене встановленню взаємозв’язку між кутом загострення різального інструмента та ефективністю його термофрикційного зміцнення (ТФЗ). У роботі виконана науково обґрунтована розробка технологічного комплексу оброблення сталі з використанням методу ТФЗ, що дозволило забезпечити підвищення її поверхневої твердості та зносостійкості удвічі-тричі. Поверхневе зміцнення досягається формуванням «білого шару», що підтверджено вимірюванням мікротвердості.
Establishing the relationship between the angle of sharpening of the cutting tool and the efficiency of its thermofriction hardening (TFH)
Установление взаимосвязи между углом заточки режущего инструмента и эффективностью его термофрикционного упрочнения (ТФУ)
Keywords: термофрикційне зміцнення (ТФЗ); кут загострення; «білий шар»; мікротвердість; thermofriction processing (TFP); thermofriction hardening (TFH); stress state; «white layer»; «deformed granular martensite»,; ε-carbide; nanostructure; термофрикционное упрочнение (ТФЗ); угол заострения; «белый слой»; микротвердость; 621.787: 620.178; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.91.0.144