Вплив параметрів транспортних потоків на безпеку руху в зоні залізничних переїздів - Дружбін, Андрій Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета роботи: визначити характер впливу параметрів потоків автотранспортних засобів на рівень аварійності в зоні залізничних переїздів. Об’єкт: безпека дорожнього руху в зоні залізничних переїздів. Предмет дослідження – тенденції зміни рівня автомобілізації, зміни рівня аварійності на залізничних переїздах в Україні. Робоча гіпотеза: безпека дорожнього руху в зоні залізничних переїздів залежить від параметрів транспортного потоку. Методи дослідження: аналітично-практичний, математичне моделювання, статистичні дослідження параметрів аварійності і рівня автомобілізації. Отримані результати: з’ясовано, що в останні роки спостерігається зниження рівня аварійності на автомобільних дорогах України, але тяжкість наслідків цих пригод носить характер сталого зростання; з’ясовано, що між рівнем аварійності і інтенсивністю транспортних потоків на вулично- дорожній мережі є лише опосередкований зв'язок. Область застосування – транспортні системи. Ступінь впровадження: розроблені моделі параметрів аварійності можуть бути застосовані службами експлуатації автомобільних доріг; заходи організації дорожнього руху можуть біти застосовані проектними організаціями, підрозділами Служби автомобільних доріг.
Keywords: безпека дорожнього руху; залізничний переїзд; транспортний потік; моделювання; прогнозування; рівень автомобілізації