Забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі аналітичної оцінки ефективності ресурсного потенціалу - Яценко, Дмитро Григорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом кваліфікаційної роботи є процеси забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі ефективного використання його ресурсного потенціалу. Основною метою даної кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних засад та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства на основі аналітичної оцінки ефективності використання ресурсного потенціалу. Предметом кваліфікаційної роботи є сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів оцінювання ефективності використання ресурсного потенціалу підприємства як основи забезпечення його конкурентоспроможності. У процесі дослідження використовувалися методи аналізу та синтезу — для систематизації теоретичних підходів до оцінювання конкурентоспроможності підприємства; порівняння — для виявлення відмінностей у використанні ресурсного потенціалу; економіко-статистичний аналіз — для обробки показників ефективності діяльності підприємства; графічний і табличний методи — для наочної інтерпретації результатів дослідження; а також метод узагальнення — для формулювання висновків і розробки практичних рекомендацій. Результатами дослідження є виявлення тенденцій та закономірностей у використанні ресурсного потенціалу підприємства, оцінка рівня його ефективності та конкурентоспроможності, а також розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення управління ресурсами й підвищення конкурентних позицій підприємства на ринку транспортних послуг.
Keywords: конкурентоспроможність; ресурсний потенціал; ефективність; аналітична оцінка; цифрова трансформація; продуктивність; управління