Визначення матеріальних ресурсів для боротьби з зимової слизькістю : монографія - Догадайло, О. О.; Догадайло, Я. В. (Lap Lambert, 2024)
В монографії запропоновано розрахункову модель в середовищі Microsoft Excel для визначення потреби протиожеледних матеріалів (ПОМ) на основі даних про фактичну погоду, зафіксовану на мережі метеорологічних станцій та норм розподілу ПОМ. На підставі створеної моделі виконано розрахунки необхідної кількості ПОМ на основі даних метеорологічної станції м. Харкова. Визначено подекадні, помісячні та річні максимальні та середні потреби ПОМ за період з 2005 до 2017 років відповідно до діючих нормативів різних країн. Визначено число днів з ожеледдю, снігопадами, дощами, змішаними опадами за дванадцятирічний період. В монографії запропоновано розрахункову модель в середовищі Microsoft Excel для визначення потреби протиожеледних матеріалів (ПОМ) на основі даних про фактичну погоду, зафіксовану на мережі метеорологічних станцій та норм розподілу ПОМ. На підставі створеної моделі виконано розрахунки необхідної кількості ПОМ на основі даних метеорологічної станції м. Харкова. Визначено подекадні, помісячні та річні максимальні та середні потреби ПОМ за період з 2005 до 2017 років відповідно до діючих нормативів різних країн. Визначено число днів з ожеледдю, снігопадами, дощами, змішаними опадами за дванадцятирічний період. У порівнянні з існуючими кліматичними даними число днів з ожеледдю та снігом дещо зменшилась, а число днів з дощами та змішаними опадами збільшилась. Розраховано подекадні, помісячні та річні максимальні та середні значення кількості різних видів опадів за дванадцять років. Розраховані подекадні, помісячні та річні максимальні та середні потреби ПОМ можуть бути використані дорожньо-експлуатаційними організаціями при плануванні поточних та перспективних запасів протиожеледних матеріалів. Розроблена модель дозволить визначати необхідну кількість ПОМ для будь-якого регіону.
Keywords: автомобільна дорога; зимова слизькість; опади; протиожеледні матеріали; норми витрат; потреба; розрахункова модель