Удосконалення технології наплавлення порошковим дротом зносостійких шарів - Шпеньович, Вікторія В'ячеславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується вдосконалення технології наплавлення порошковим дротом зносостійких шарів. Мета роботи полягає у розробці економнолегованих ресурсозберігаючих зносостійких сталей і технологій їхнього наплавлення для відновлення й підвищення стійкості й довговічності інструмента гарячої обробки метала. Об'єктом дослідження є процес підвищення зносостійкості сплавів і технології їхнього наплавлення. Предметом дослідження є особливості формування структури зносостійких сталей і способи підвищення їхньої зносостійкості й довговічності. Показано, що підвищенню теплостійкості та зносостійкості сплавів системи Cr–Mn–Ti на основі заліза сприяє збільшення змісту фази [Ti]; введення [Mo] стабілізує значення твердості при підвищених температурах, підвищує теплостійкість і твердість при дисперсійному твердінні. У результаті проведених досліджень показана можливість застосування термоелектричного методу неруйнівного контролю для підбора зносостійких наплавочних сталей, що забезпечують підвищення довговічності штампового інструмента. Установлено, що для підвищення зносостійкості й довговічності поверхні обробного інструмента штампів гарячого деформування бажано застосовувати сплави, у яких у сполученні з маркою оброблюваного матеріалу сумарна Т.Е.Р.С. прагне до нуля.
Keywords: сталь; зносостійкість; структура; наплавлення; леговані сталі