Вибір логістичних посередників підприємства ТОВ «ТД «Калинівка-Преміум» - Івницька, Ярина Михайлівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – раціоналізація логістичної діяльності підприємства за рахунок вибору логістичних посередників з використанням експертних методів. Об’єкт дослідження – логістична система підприємства ТОВ «ТД «Калинівка-Преміум»». Метод дослідження – аналітичний. Після аналізування літературних та Інтернет-джерел виявлено існування двох основних підходів до вибору логістичних посередників: аналітичного, що базується на математичних моделях, та експертного, який спирається на суб'єктивні оцінки фахівців. У роботі запропоновано детальну поетапну методику вибору логістичних посередників, що складається з 11 послідовних кроків. Ця методика охоплює всі етапи від визначення критеріїв та збору початкових даних до розрахунку інтегральних оцінок та прийняття кінцевого рішення. Визначено ключові критерії та показники для оцінки різних типів логістичних посередників, зокрема постачальників (ціна, якість, надійність, термін виконання, репутація, знижки, умови оплати, відповідність стандартам) та перевізників (своєчасність, частота пошкоджень, час транзиту, гнучкість, вартість, ІТ-можливості, репутація, екологічні стандарти тощо). Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – з огляду на тенденції у сфері логістики та управління ланцюгами поставок, існує можливість вибору логістичних посередників, так існують значні можливості для подальшого розвитку та переходу до проактивного управління ризиками у співпраці з логістичними посередниками.
Keywords: ваговий коефіцієнт; інтегральний рейтинг; логістичний посередник; перевізник; постачальник