Моделі проектування елементної бази системи управління транспортерами конвеєру - Лізогуб, Костянтин Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розглядається питання проектування системи адаптивного управління транспортерами конвеєру (ТК). Розподілені конвеєрні стрічки реалізовано на задачі підключення множини засобів контролю параметрів робочих про-цесів. Обмін інформації керування відбувається шляхом збільшення числа модулів, що керуються загальною шиною. Запропоновано принципи ство-рення адаптивної системи керування ТК, на основі вимог щодо основних компонентів системи. Метою роботи є підвищення ефективності управління транспортерами конвеєрних стрічок за рахунок раціонального вибору елементів адаптивної системи керування. Об’єкт дослідження - елементна база системи адаптивного управління транспортерами конвеєрних стрічок. Предмет дослідження - модель вибору елементної бази системи адаптивного управління транспортерами конвеєрних стрічок. Методи дослідження базуються на аналітичному аналізі, синтезі систем управління технологічними процесами, методах прийняття рішення у багатокритеріальній ситуації, методах моделювання та оптимізації. Виявлено основні вимоги щодо компонентів системи адаптивного ке-рування ТК. Розроблено математичні моделі вибору елементної бази та обрано комплект засобів адаптивного управління транспортерами конвеєрних стрічок. Проведено техніко-економічне обґрунтування задач дослідження. Промодельовано у Proteus робочий процес на нових компонентах.
Keywords: алгоритм; вибір; датчики; ефективність; інвертор; конвеєр; контролер; модель; оптимізація; проектування; система адаптивного управління; транс-портер