Автомобільний двигун потужністю 60 кВт на базі двигуна 4Ч 8,2/7,1. Частина 2. Створення комбінованої енергетичної установки з пневмодвигуном - Трофіменко, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У кваліфікаційній роботі бакалавра спроектовано двигун потужністю 60 кВт. Обрано та обґрунтовано вихідні дані для розрахунків проектування двигуна. Проведено розрахунки його робочого процесу, динамічний та розрахунок усіх основних деталей на міцність та обрано необхідні матеріали для їх виготовлення. В спеціальній частині проаналізовано переваги та недоліки пневматичного двигуна, розглянуті можливі компоновки його із бензиновим двигуном, а також розглянуто створення рядної гібридної установки пневматичного двигуна із бензиновим двигуном. Для рядної гібридної установки проаналізовано дві форми колінчатого валу: дзеркально-симетричної форми та спеціально запропонованої форми. Проведено економічне обґрунтування модернізації двигуна у вигляді гібридної установки. Розглянуто питання безпеки життя та здоров’я людини під час експлуатації двигуна у вигляді стаціонарної установки. Проаналізовано основні небезпеки, що виникають на підприємстві під час виробництва двигуна, його обслуговування та експлуатації.
Keywords: потужність; підвищення ресурсу двигуна; створення гібридної силової установки; економічний ефект