Дослідження системи адаптивного круїз контролю щодо її вдосконалення - Товстокорий, Максим Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження – система адаптивного круїз-контролю (AКК). Мета дослідження – підвищення рівня безпеки та комфорту водія, шляхом удосконалення системи адаптивного круїз-контролю на основі швидкісних характеристик, дослідження принципів роботи системи та алгоритмів керування. Метод дослідження – аналітичний. Предмет дослідження – вдосконалення системи адаптивного круїз-контролю (АКК). Темою даної роботи є експериментальне дослідження системи AКК та її вдосконалення. В роботі проведено аналіз технічних даних системи АКК, будову та принцип роботи. Визначено переваги та недоліки, розглянуто принцип роботи системи АКК з використанням нечіткої логіки та проведено моделювання системи. Розглянуто принцип роботи датчиків, за допомогою яких працює система та призначення контролеру в системі АКК. Проведено дослідження динаміки руху транспортних засобів за певної дорожньої обставини. Визначено шляхи вдосконалення системи АКК на основі швидкісних характеристик. Отримані результати роботи можливо використовувати при проектуванні систем адаптивного круїз контролю у автомобілях різних категорій, які оснащуються цією функцією.
Keywords: круїз-контроль; адаптивний круїз-контроль; датчики орієнтації в просторі; стабілізація швидкості руху; методи автоматичного керування