Моделювання інформаційного забезпечення перевезення вантажів - Ачкасова, Л. М.; Ачкасова, Л. Н.; Аchkasova, L. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
У статті розглянуто підходи до визначення поняття «інформаційне забезпечення». Аналіз існуючих підходів дозволяє зробити висновок, що деякі автори сходяться в тому, що інформаційне забезпечення є системою інформації або актуальних даних про роботу об’єкта управління. Решта авторів вважає, що інформаційне забезпечення є засобом або комплексом засобів для відображення інформації та прийняття рішень. Визначення, по-дане автором, об’єднує існуючі визначення в одне ціле і дозволяє більш повно відобразити функціональний зміст інформаційного забезпечення. У статті було обґрунтовано вибір підходу до моделювання інформаційного забезпечення перевезення вантажів. Використан-ня методології функціонального моделювання IDEF0 є добре розробленим і перевіреним на практиці, точним і лаконічним. Деякі дослідники вважають, що система інформаційного забезпечення логістики має п’ять рівнів. Тому моделювання інформаційного забезпечення доцільно проводити з найнижчого рівня. Подано контекстну діаграму блоку «Перевезення вантажів» і для неї визначено входи, виходи, управління та механізми. Далі було проведено декомпозицію першого рівня і побудовано діаграму, яка більш детально висвітлює модель інформаційного забезпечення означеного блоку. Декомпозиційна діаграма, подана у статті, містить 4 блоки: робота диспетчерського центру, робота термінала пункту відправлення, робота вантажоперевізника та робота термінала пункту прийняття. Кожний блок діаграми містить відповідні синтаксичні елементи графічної мови IDEF0. Стаття містить детальні пояснення до наведених діаграм. Запропонована функціональна модель інформаційного забезпечення процесу перевезення вантажів дозволяє визначити основні функції цього процесу і, відповідно, склад інформації, яка забезпечить їх виконання. Подальшим кроком моделювання є розробка схеми інформаційних потоків і документального забезпечення.
Моделирование информационного обеспечения перевозки грузов
Modelling of information support for cargo transportation
Keywords: інформаційні потоки; перевезення вантажів; матеріальні потоки; інформаційна модель; методологія функціонального моделювання IDEF; информационные потоки; перевозка грузов; материальные потоки; информационная модель; методология функционального моделирования IDEF; information flows; cargo transportation; material flows; information model; methodology of IDEF functional modelling; 656.073.7