Вдосконалення малогабаритного повнопривідного трактора - Сенченко, Кирило Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі виконано аналіз конструкції та умов експлуатації мінінавантажувачів, розглянуто сучасні наукові дослідження у сфері стійкості короткобазових машин і взаємодії робочого обладнання з опорною поверхнею. Розроблено тривимірні моделі базового колісного та модернізованого гусеничного мінінавантажувача в середовищах Autodesk Fusion 360 та Autodesk Inventor. Проведено динамічне моделювання руху машини при переїзді перешкод і з навантаженим ковшем. Встановлено, що застосування гусеничного рушія знижує питомий тиск на ґрунт, підвищує стійкість та прохідність мінінавантажувача на слабких і нерівних поверхнях. Показано, що модернізація забезпечує приріст продуктивності на складних ділянках приблизно на 120 грн/год порівняно з колісним варіантом. Виконано техніко-економічні розрахунки, за результатами яких визначено термін окупності модернізації. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – подальше вдосконалення мінінавантажувачів за рахунок адаптивних ходових систем, електронних систем контролю стійкості та розширення застосування гусеничних рушіїв для роботи в складних умовах.
Keywords: мінінавантажувач; малогабаритний трактор; колісний рушій; гусеничний рушій; стійкість; динамічне моделювання