Пропорцiональний модулятор електронно-пневматичної гальмiвної системи - Туренко, Анатолiй Миколайович; Ломака, Степан Йосипович; Клименко, Валерiй Iванович; Рижих, Леонiд Олександрович; Тишковець, Сергiй Вiкторович; Леонтьєв, Дмитро Миколайович; Чебан, Андрiй Анатолiйович; Красюк, Олександр Миколайович (My University, 2008)
Пропорціональний модулятор електронно-пневматичної гальмівної системи, що містить корпус, у порожнині якого встановлений золотник, що має на зовнішній бічній поверхні зубчасту рейку, зв'язану із шестірнею вала крокового електродвигуна, у корпусі модулятора виконані канали, один із яких з'єднує порожнину в модуляторі з виконавчим органом (гальмовою камерою), а другий канал - ресивер стисненого повітря із впускним клапаном, який відрізняється тим, що в корпусі модулятора розташований, притиснутий пружиною правим торцем відносно кришки корпуса, а лівим - відносно упора в корпусі, пневмопоршень, усередині (у порожнині) якого встановлений впускний клапан, підгорнутий пружиною до сідла в пневмопоршні, виконаний разом із сідлом випускного клапана, що вільно контактує із правим торцем золотника, підгорнутого лівим торцем до корпусу пружиною, установленою між правим торцем золотника та пневмопоршнем, виконавчий орган (гальмівна камера) з'єднаний з атмосферою через канал у корпусі, відкритий випускний пневмоклапан, осьові отвіри у впускному пневмоклапані, поршні і кришці модулятора.
Keywords: автотранспортнi засоби, гальмiвнi системи