Основні засоби підприємства: вітчизняні та міжнародні облікові особливості - Дзюба, О. М.; Dziuba, Oksana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Актуальність дослідження визначається необхідністю побудови узгодженого підходу національного та міжнародного досвіду до узагальнення інформації про основні засоби у бухгалтерському обліку та звітності підприємства. Стаття присвячена питанням дослідження міжнародного досвіду відображення інформації про основні засоби в обліку підприємства та звітності. На основі систематизації підходів національного та міжнародного законодавства систематизовано особливості формування в обліку інформації про основні засоби підприємства. Значна увага приділена особливостям формування первісної вартості основних засобів за вимогами національних та міжнародних стандартів обліку та звітності. Мета даного дослідження полягає у визначенні основних відмінностей в обліку основних засобів згідно з національними та міжнародними стандартами та приведення порівняльної характеристики їх сутності та можливості взаємозв’язку. Завданням дослідження є проведення аналізу сучасного стану вітчизняного та міжнародного облікового законодавства стосовно відображення в обліку інформації про основні засоби підприємства. Визначальними у вирішенні завдань дослідження виступали такі загальнонаукові методи як: метод аналізу і синтезу, метод теоретичного узагальнення, метод порівняльного аналізу, метод причинно-наслідкового зв’язку тощо. У статті визначено зміст основних понять з теми дослідження, зазначені категорії розглядаються в статті як можливості розкриття основних особливостей процесу узагальнення інформації про основні засоби підприємства з урахуванням міжнародного досвіду. Аналіз використання облікових категорій стосовно основних засобів підприємства здійснено з урахування міжнародного досвіду та впливу міжнародних стандартів фінансової звітності та відображення в обліку та звітності інформації про основні засоби підприємства. Загалом в статті узагальнено міжнародний та вітчизняний досвід відображення інформації про основні засоби в обліку підприємства. Розглянуто особливості та проблеми, які виникають при формуванні облікової інформації стосовно відображення основних засобів.
Fixed assets: national and international accounting features
Keywords: національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку; міжнародні стандарти бухгалтерського обліку; основні засоби; надходження; первісна вартість; амортизація; методи нарахування амортизації; вибуття; national provisions (standards) of accounting; international accounting standards; fixed assets; revenue; original value; amortization; methods of amortization; liquidation; 658.27: 657.212 (045)