Менеджмент персоналу як умова економічної безпеки в сфері гостинності - Наумік-Гладка, К. Г.; Naumik-Gladka, Kateryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Розглянуто питання менеджменту персоналу з позиції економічної безпеки, проаналізовано особливості відбору персоналу в готелях міста Харкова, звернуто увагу на гостру нестачу кваліфікованих кадрів, що відповідають останнім вимогам ринку, вимогам підприємств сфери туризму та гостинності. Проблеми економічної безпеки в аспекті управління персоналом мають велике значення в розвитку готельного підприємства. Важливим аспектом в діяльності готельного підприємства є утримання своїх позицій на ринку туристичних товарів і послуг, підтримання своєї конкурентоспроможності. Управління персоналом на підприємстві забезпечує можливості, в яких реалізуються творчі здібності працівників, розвиваються їх таланти. В результаті працівники отримують задоволення від виконуваної роботи і суспільне визнання своїх досягнень. Найважливішим фактором ефективної роботи сучасного туристичного підприємства є безперервна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації персоналу, що в свою чергу сприяє підвищенню його теоретичних знань, практичних навичок.
Personnel management as a condition of economic security in the field of hospitality
Keywords: менеджмент туризму; менеджмент персоналу; менеджмент сфери гостинності; економічна безпека; підбір персоналу; tourism management; personnel management; hospitality management areas; economic security; personnel selection; 338.4