Дослідження удосконаленого об’ємного гідропривода тракторної бурильної установки фірми Belltec - Оксененко, Олександр Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – гідропривод бурового обладнання фірми Belltec. Мета роботи – доказ можливості застосування в якості гідропривода обертання бурового обладнання високомоментного радіальнопоршневого гідромотора замість застосованого в порівнюваному приводі HTLS-10K-Belltec героторного гідромотора з редуктором на крутний момент в 16,6 кН.м. Метод дослідження – аналітично-графічний. Кваліфікаційна робота виконана на основі знань дисциплін «Гідравліка, гідро-та пневмоприводи», «Проектування та випробування гідроприводів», а також засвоєння методики використання пакету прикладних програм VisSim. Основним висновком виконаної роботи є доказ можливості застосування в якості гідропривода обертання бурового обладнання високомоментного радіальнопоршневого гідромотора багатоциклової дії моделі MCR-C-20-3000-Bosch Rexroth Group замість застосованого в порівнюваному приводі HTLS-10K-Belltec героторного гідромотора з редуктором і крутним моментом в 16,6 кН.м. Аналіз результатів динамічних розрахунків гідропривода бурового обладнання з високомоментним гідромотором виявив суттєву залежність коливань за тиском при зрушуванні гідромотора і при зменшенні модуля пружності робочої рідини. Розглянуті питання безпеки роботи з гідроприводом обертання бурильної машини і виконані техніко-економічні розрахунки.
Keywords: гідропривод; бурове обладнання; гідромотор; насос; розрахунок ККД; динаміка гідропривода