Спосiб визначення вхiдної дiї нелiнiйного iнерцiйного вимiрювального каналу - Полярус, Олександр Васильович; Поляков, Євген Олександрович; Бровко, Яна Сергiївна (My University, 2018)
Спосіб визначення вхідної дії нелінійного інерційного вимірювального каналу включає вимірювання вихідного сигналу каналу і мінімізацію функціоналу, що являє собою інтеграл від квадрату різниці між виміряним вихідним сигналом каналу і цим же сигналом, який визначають теоретично як інтеграл згортки імпульсної характеристики каналу і невідомого вхідного сигналу лінійної інерційної ланки, що представляють у вигляді суми добутків ортогональних функцій на невідомі коефіцієнти, а після мінімізації визначають невідомі коефіцієнти, що після перемноження з відомими ортогональними функціями і сумування створюють відновлений вхідний сигнал. Для підвищення точності отриманий в результаті вимірювання сигнал на виході нелінійного вимірювального каналу спочатку відновлюється. Після чого відновлений сигнал вважається вихідним сигналом нелінійної неінерційної ланки, функція перетворення якої описується поліномом деякої визначеної степені з відомими коефіцієнтами, а вхідний сигнал нелінійної неінерційної ланки представляється як сума добутків невідомих коефіцієнтів на ті ж самі ортогональні функції, потім ця сума підставляється в поліном, порівнюється з вже відновленим сигналом, різниця між ними інтегрується з великою межею інтегрування після чого мінімізується з допомогою алгоритму глобального випадкового пошуку, потім отримані в результаті мінімізації невідомі коефіцієнти помножуються на відповідні ортогональні функції і при сумуванні утворюють вхідний сигнал нелінійної неінерційної ланки, можна вважати, що змінюються характеристики вимірювального каналу.
Keywords: Машиностроение; Машинобудування; Измерительная техника; Вимiрювальна технiка