Tworzenie rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwie : monografia - Dougdailo, Yana; Achkasova, Larissa; Velichko, Yana (SciencsScripts, 2020)
Głównym zadaniem menedżera jest zarządzanie przedsiębiorstwem w taki sposób, aby nie tylko przetrwać, ale także zachować jego zdolność do dalszego rozwoju. W tych warunkach priorytetem jest terminowe pozyskiwanie i przetwarzanie informacji o zmianach i rozwoju otoczenia przedsiębiorstwa. Wszystko to zapewnia w przedsiębiorstwie rachunkowość zarządcza. Celem badania jest pogłębienie podstaw teoretycznych i opracowanie metodycznych podejść do budowania rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwie. W wyniku jego osiągnięcia uzyskano następujące rezultaty naukowe: Podejście metodyczne do wdrażania rachunkowości zarządczej w przedsiębiorstwie zostało dalej rozwinięte; Uzasadniono zasady rachunkowości zarządczej; Udoskonalono formy sprawozdawczości przedsiębiorstwa w oparciu o macierz Mobleya, analityczną tabelę finansową oraz ujednolicony bilans analityczny itp.Wdrożenie uzyskanych wyników w praktyczną działalność przedsiębiorstw zapewni ich sukces w obecnych warunkach. Książka jest przeznaczona dla specjalistów przedsiębiorstw, wykładowców uczelni wyższych, pracowników naukowych, doktorantów oraz wszystkich zainteresowanych kwestiami skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem. Головним завданням керівника є управління підприємством таким чином, щоб не лише вижити, а й зберегти здатність підприємства розвиватися далі. В таких умовах першочерговим є своєчасне отримання та переробка інформації, що сповіщає про зміни та розвиток загального середовища підприємства. Все це забезпечує на підприємстві управлінський облік. Метою дослідження є поглиблення теоретичних засад та розробка методичних підходів до побудови управлінського обліку на підприємстві. В результаті її досягнення були отримані такі наукові результати: отримав подальший розвиток методичний підхід до постановки управлінського обліку на підприємстві; обґрунтовано принципи управлінського обліку; удосконалено форми звітності підприємства на основі використання матриці Моблі, аналітичної фінансової таблиці та уніфікованого аналітичного балансу тощо. Впровадження в практичну діяльність підприємств отриманих результатів забезпечить успішну роботу підприємства в сучасних умовах. Книга написана для фахівців підприємств, викладачів ЗВО, наукових працівників, аспірантів та всіх тих, хто цікавиться питаннями успішного управління підприємством.
Keywords: управління підприємством; управлінський облік; матриця Моблі; звітність