Аналіз елементів пневматичної системи підресорювання транспортних засобів категорії М1 - Лифиренко, Максим Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження –пневматична система підресорювання транспортних засобів категорії М1. Мета роботи – дослідження пневматичних систем підресорювання транспортних засобів категорії М1. Методи дослідження – аналітичні методи досліджень пневматичних систем підресорювання транспортних засобів категорії М1. Актуальність використання пневматичних систем зумовлена постійним зростанням проблем, пов’язаних із якістю дорожнього покриття як у світі, так і в Україні, а також підвищенням потреби людей у швидкому та комфортному пересуванні на значні відстані. Сучасні тенденції розвитку автомобільної промисловості вимагають підвищення ефективності, надійності та безпеки транспортних систем. У цьому контексті пневматичні системи відіграють ключову роль, оскільки забезпечують стабільність руху, зручність керування та адаптацію автомобіля до змін дорожніх умов. Їх використання сприяє зниженню зносу деталей ходової частини, підвищенню довговічності транспортних засобів і комфорту пасажирів. Водночас впровадження інтелектуальних пневматичних систем відкриває нові перспективи для створення «розумного транспорту» майбутнього, який здатен самостійно реагувати на зміну навантажень і стан дорожнього полотна. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів.
Keywords: пневматичні системи підресорювання; пневматичні елементи; система накачування; компресор; амортизатор