Застосування функції Ламберта в процесі аналітичного розв’язання задач балістики для пологих траєкторій польоту матеріального тіла з урахуванням газоподібного (повітряного) середовища - Задорожний, А. О.; Zadorozhnyi, Andriy Oleksiyovych; Стаховський, О. В.; Stakhovsky, Оleg Valeriyovych; Човнюк, Ю. В.; Chovnyuk, Yuriy Vasyliovych; Бугаєвський, С. О.; Buhaievskyi, Sergiy Oleksandrovych (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У роботі подано приклад застосування спеціальної функції Ламберта для розв’язання задач балістики матеріального тіла, коли враховується опір газоподібного (повітряного) середовища. Розглянуті фізико-механічна й математична моделі, що адекватно описують основні параметри квадратичного (за швидкістю руху точки) опору середовища в межах наближення пологої (настильної) траєкторії. Отримані в роботі результати можуть бути надалі використані для вдосконалення й уточнення інженерних методів розраховування в задачах зовнішньої балістики матеріального тіла з огляду на квадратичний (за швидкості руху) опір повітряного середовища.
Application of the Lambert function in the analytical solution of ballistics problems for flat flight trajectories of a material body, taking into account the gaseous (air) medium
Keywords: аналітичний підхід; розв’язок; спрощені рівняння руху; матеріальне тіло; повіт-ряне середовище; балістика; квадратичний за швидкістю руху опір; задачі зовнішньої балістики; пологі траєкторії руху.; analytical approach; solution; simplification of the equation of motion; material body; air environment; ballistics; drag quadratic in terms of the speed of movement; problems of external ballistics; flat trajectories of movement; 531.31, 632.548; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.106.0.132