Дослідження енергоємності транспортної операції пасажирського автомобільного транспорту - Денисенко, Денис Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Дипломна робота присвячена вивченню закономірностей впливу основних техніко-експлуатаційних показників роботи автобусів на енергоефективність їх роботи. Результати розрахунку енергоємності транспортної операції свідчать про суттєвий вплив на неї експлуатаційних показників роботи автобусів. Так, для автобусів малого класу, завдяки підвищенню значень коефіцієнту використання пробігу, можна досягти зниження енергоємності транспортної операції на (34-37) %, для середнього класу – на (33-36) %, для великого класу – на (26-33) %. При збільшенні значень коефіцієнту використання місткості до максимального значення можна досягти зниження енергоємності для автобусів малого та середнього класу на (66-69) %, а для автобусів великого класу – на (58-65) %. Також встановлено, що енергоємність транспортної операції перебуває у спадаючій гіперболічній залежності як від величини коефіцієнта використання пробігу, так і від коефіцієнту використання місткості автобуса. Інтенсивність впливу обох коефіцієнтів. зростає за їхніх менших значень.
Keywords: автобус; енергоємність; пасажиромісткість; пасажирські перевезення; транспортна операція