Автомобільний двигун потужністю 90 кВт на базі двигуна 4Ч 9,2/8,6. Адаптація механічних газових редукторів до системи живлення бензо-газових двигунів - Старушко, Богдан Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом дослідження: є бензиновий двигун 4Ч 9,2/8,6, котрий застосовується на автотракторному мобільному енергетичному засобі (МЕЗ), конвертований у бензо-газовий ДВЗ 4ЧГ 9,2/8,6. Предметом дослідження: є закономірності зміни техніко-економічних характеристик бензо-газового ДВЗ для МЕЗ при заміщенні бензинового палива природним газом. Метою роботи є: підвищення ефективності експлуатації за рахунок поліпшення екологічних і техніко-економічних показників робочого процесу бензогазового двигуна 4ЧГ 9,2/8,6 МЕЗ шляхом застосування додаткової електронної газової системи живлення з механічним газовим редуктором. В роботі розроблено конвертацію автомобільного бензинового двигуна ЗМЗ-406 для легкового автомобіля середнього класу у бензогазовий двигун 4Ч 9,2/8,6 з фазовим розподільним впорскуванням палива і газу. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна, динамічний розрахунок, розрахунок на міцність поршня, шатуна, колінчастого валу. Виконана конструкторська документація: складальне креслення паливної бензинової форсунки системи живлення ДВЗ; робоче креслення деталей форсунки. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування двигуна у бензогазовий ДВЗ, а також зроблено аналіз робочих умов при його проектуванні з точки зору охорони праці.
Keywords: робочий процес; електронне розподільне впорскування; бензогазовий двигун; газовий редуктор; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища