Дослідження гідроманіпулятора на базі колісного трактора МТЗ-82 - Кирза, Антон Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі проведено дослідження гідроманіпулятору на базі колісного трактора МТЗ-82. Мета роботи - оптимізація розрахунку механізму привода стріли. Для досягнення мети обґрунтовано можливості створення більш сучасних конструкцій гідроманіпуляторів. Методи дослідження - оптимізаційні методи, метод поступок. Було виконано оптимізацію параметрів механізмів приводів стріли й рукояті за допомогою методу градієнта Конжугейта. Для згортання двухцілевого завдання у випадку механізму привода рукояті використався метод поступок. У результаті рішення завдання були визначені крапки монтажу гідроциліндрів привода стріли й рукояті, а також розміри важелів чотирьохланкого механізму привода рукояті. В роботі в повному обсязі виконані всі необхідні розділи, детально розраховано механізми. Розрахунки в економічній частині підтверджують переваги запропонованої конструкції перед існуючим конструкціями.
Keywords: гідроманіпулятор; оптимізація параметрів; навантаження; оптимізація