Геодезичне забезпечення інвентаризації земель комунальної власності сільськогосподарського призначення в с. Легедзине Звенигородського району Черкаської області - Гурський, Богдан Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Земельні відносини в Україні перебувають на етапі глибоких трансформаційних змін, зумовлених децентралізацією та формуванням ринку землі. За цих умов особливо гостро постає питання ефективного управління та обліку земель, які є важливою економічною базою нашої держави. Інвентаризація земель є ключовим інструментом, який забезпечує точні фактичні дані щодо використання земельного фонду, актуалізацію відомостей ДЗК і, найголовніше, формування юридично оформлених земельних ділянок, придатних до державної реєстрації. Застосування сучасних високоточних геодезичних методів та ефективних технологій камеральної обробки даних забезпечує якісний кінцевий результат. Мета роботи полягає в обґрунтуванні проєктних рішень, розробці технології виконання повного циклу робіт з інвентаризації земель комунальної власності сільськогосподарського призначення, необхідних для обслуговування існуючих об'єктів нерухомості, а також забезпечення їхньої державної реєстрації в ДЗК для подальшого оформлення права користування. Об’єктом дослідження є земельні ділянки сільськогосподарського призначення під господарськими будівлями і дворами (7 ділянок, загальною площею 37,3304 га), розташовані у Тальнівській міській територіальній громаді в адміністративних межах с. Легедзине, Звенигородського району, Черкаської області. У процесі виконання роботи були використані такі методи дослідження: аналітичний (при опрацюванні нормативно-правової бази та містобудівної документації), геодезичний (для виконання польового знімання меж ділянок за технологією GNSS/RTK), картографічний (при створенні кадастрових планів та ситуаційних схем), математичної обробки (для розрахунку площ та трансформації координат) та графічного моделювання (для створення електронної моделі ділянок у ПЗ «Digitals»).
Keywords: інвентаризація земель; комунальна власність; землевпорядкування; геодезичне знімання; державний земельний кадастр; GNSS/ RTK; Digitals; XML-файл