Зміцнення поверхневих шарів 3D-друкованого сплаву Ti-6Al-4V ультразвуковою ударною обробкою - Буравльов, Н. А.; Волошко, С. М.; Бурмак, А. П.; Франчік, Н. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В роботі представлено результати дослідження впливу ультразвукової ударної обробки (УЗУО) на мікротвердість, фазовий склад, залишкові макроскопічні напруження та топографію поверхні сплаву Ti-6Al-4V, виготовленого за різними технологіями – селективного лазерного плавлення порошку (СЛП) і традиційної гарячої прокатки (ВТ6). У вихідному стані СЛП-зразок, який складається з гексагональної α-фази, має дещо більш високе (у 1,3 рази) зна- чення мікротвердості (HV), ніж гарячекатаний пруток ВТ6, для якого крім α-фази фіксується наявність кубічної β-фази (18 %). Після УЗУО фіксується зростання значення НV100 у 1,6–1,8 разів не залежно від методу виробництва сплаву. Методом наноіндентування встановлено, що інструментальна твердість HIT зростає в 1,4–1,5 разів.
Strengthening of surface layers of 3D-printed alloy Ti-6Al-4V BY ultrasonic impact treatment
Keywords: 3D друк; сплав Ti-6Al-4V; селективне лазерне плавлення; ультразвукова ударна обробка; мікротвердість; фазовий склад.; 669.295.5: 621.9.048.6