Дослідження систем активної безпеки автомобіля щодо визначення шляхів їх вдосконалення - Бойко, Іван Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи – визначення шляхів вдосконалення систем активної безпеки автомобіля за рахунок проведення їх дослідження. Об’єкт дослідження – процеси, які відбуваються у системі активної безпеки автомобіля для запобігання виникненню дорожньо-транспортної пригоди. Предмет дослідження – системи активної безпеки автомобілів. Темою даної роботи є аналітичні дослідження активних систем безпеки автомобіля щодо визначення шляхів їх вдосконалення. В роботі виконано аналіз пасивних та активних систем безпеки автомобіля, більш детально було розглянуто активні системи безпеки. Проведено дослідження передових активних систем безпеки, їх особливості роботи, описаний набір сенсорів системи та їх призначення. Розглянуто будову та основні компоненти активних систем безпеки, а також питання автоматизації водіння як складову безпеки . Розкрито сутність методу анотацій зображень у автомобільній промисловості, щодо покращення автономного водіння та активних систем безпеки. Проведений аналіз будови сенсорів автомобіля, принципу роботи та запропонований варіант вдосконалення системи. Результати роботи вирішують актуальність покращення та забезпечення більш надійних активних систем безпеки на автомобілі які зменшать ймовірність виникнення аварії, шляхом: вдосконалення датчиків (сенсорів) автомобіля та них комбінування; збільшення обчислювальної спроможності системи; застосування та покращення методів обробки інформації на прикладі анотацій зображення, штучного інтелекту, досконалих алгоритмів дій, оновлення програмного забезпечення.
Keywords: безпека автомобіля; активні системи безпеки; нічне бачення; автопілот; автономне водіння; радар; ультразвуковий датчик; лідар