Інженерно-геодезичні роботи при будівництві автомобільної дороги - Моргун, Марк Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – технологія виконання та обробки результатів інженерно-геодезичних вишукувань лінійних споруд на прикладі ділянки автомобільної дороги. Мета роботи – обробка результатів інженерно-геодезичних вишукувань лінійних споруд на прикладі автомобільної дороги у відповідності до існуючих нормативних вимог. Метод дослідження – аналіз науково-технічної інформації за літературними джерелами, нормативною і довідковою літературою. Задачі роботи – опис характеристик об’єкта інженерно-геодезичних вишукувань та ділянки робіт, визначення положення пунктів опорної геодезичної мережі, аналіз законодавчих та нормативних актів України щодо інженерно-геодезичних вишукувань, аналіз технології побудови цифрової моделі місцевості за результатами інженерно-геодезичних вишукувань, побудова цифрової моделі місцевості за результатами інженерно-геодезичних вишукувань у програмному комплексі AutoCAD Autodesk Civil 3D. Протягом розробки кваліфікаційної роботи були проведені наступні етапи: зібрано та проаналізовано дані, які стосуються об'єкта інженерно-геодезичних досліджень, детально розглянуті методи здійснення геодезичних робіт, необхідних для проектування автомобільних доріг. Використовуючи системи автоматизованого проектування, створено цифрові інженерно-топографічні плани. Крім того, в процесі дослідження було впроваджено сучасні методи обробки геопросторових даних, що дозволило підвищити точність і ефективність робіт.
Інженерно-геодезичні роботи при будівництві автомобільної дороги
Keywords: геодезичні роботи; автомобільна дорога; план траси; ЦММ; системи автоматизованого проєктування