Інтеграція генеративного дизайну в ВІМ - середовище для автоматизованого проєктування мостів - Гетало, Дмитро Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У роботі проаналізовано стан впровадження BIM-технологій в Україні та виявлено фундаментальні розбіжності між розпорядчим методом нормування (ДБН) і параметричними вимогами міжнародних стандартів. Обґрунтовано доцільність використання німецької моделі (DIN) для гармонізації стандартів. На основі порівняльного аналізу обрано програмний комплекс Autodesk Revit як оптимальне середовище для інтеграції генеративного дизайну. Розроблено стратегію структурування даних (федерації) згідно з ISO 19650, що передбачає декомпозицію моделі на функціональні контейнери: «Координаційна основа», «Нижня будова», «Прогонова будова» та «Мостове полотно». Практична частина включає створення цифрового двійника шляхопроводу (LOD 300) з використанням адаптивних сімейств та системи спільних координат.
Keywords: будівельне інформаційне моделювання; вім-технології; мостобудування; генеративний дизайн; цифровий двійник; autodesk revit; iso 19650; інформаційний контейнер; параметричне нормування