Розробка технології приготування асфальтобетонних сумішей з використанням природніх бітумів на асфальтобетонному заводі, що реконструюється - Панченко, Богдан (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі за літературними джерелами здійснено розгляд питання використання природніх бітумів для модифікації нафтових дорожніх бітумів та виготовлення асфальтобетонних сумішей. На основі аналізу вітчизняних нормативних документів встановлено особливості приготування на асфальтобетонному заводі асфальтобетонних сумішей з природнім бітумом. Виконано аналіз природньо-кліматичних, географічних та економічних характеристик району розташування асфальтобетонного заводу. Підібрано постачальники вихідних матеріалів, що будуть використовуватися для виготовлення асфальтобетонних сумішей на заводі, та здійснено оцінку відповідності якості вихідних матеріалів вимогам діючих нормативних документів. Здійснено проєктування складу асфальтобетонних сумішей, що будуть виготовлятися на заводі. Детально розглянуто технологію приготування асфальтобетонних сумішей на заводі з врахуванням можливості модифікації бітумного вʼяжучого природнім бітумом. Розглянуті заходи стосовно охорони навколишнього середовища та охорони праці на асфальтобетонному заводі. Здійснено розрахунок техніко-економічних показників роботи асфальтобетонного заводу.
Keywords: асфальтобетонна суміш; асфальтобетон; завод; добавка; природній бітум; охорона праці; економіка