Оптимізація схеми організації дорожнього руху по магістральній вулиці м. Чернівці - Римарь, Сергій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на магістралі міста. Мета – підвищення ефективності дорожнього руху на магістральній вулиці міста за рахунок оптимізації руху транспортних потоків. Метод дослідження – натурні спостереження, метод Вебстера, заходи організації дорожнього руху, імітаційне моделювання. Отримані результати – в результаті аналізу методів організації дорожнього руху визначено, що для підвищення ефективності дорожнього руху по магістральній вулиці доцільно використовувати методи спрямованні на збільшення пропускної здатності доріг та мінімізації затримок руху за рахунок впровадження координованого управління. Обробка результатів імітаційного моделювання роботи світлофорних об’єктів на магістралі дозволила визначити зміни параметрів дорожнього руху в залежності від застосування різних заходів організаційного характеру. Визначено, що застосування координованого управління на пр. Незалежності може привести до зниження затримок руху транспортних засобів та підвищити швидкість сполучення і показники безпеки як на окремих перехрестях, так і на магістралі в цілому.
Keywords: Магістральна вулиці; Світлофорне регулювання; Організація дорожнього руху; Швидкість руху