Аналіз особливостей утилізації відходів руйнування міської інфраструктури внаслідок надзвичайних сітуацій та бойових дій - Савелова, Юлія Дмитрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В роботі проведено аналіз особливостей процесу формування, складу відходів руйнувань, які виникають внаслідок бойовиї дій та надзвичайних ситуацій. Проведено розрахункове визначення кількості відходів, які утворюються в процесах демонтажу, будівельних робіт на території об’єкту цивільної інфрачруктури. Показано, що в процесі поводження з відходами можна виділити 3 фази, які розрізняються в часі та за основними питаннями, які необхідно вирішувати. Для відходів бетону одним з можливих способів утилізації є використання в якості наповнювача для бетонних сумішей. Це призводить до економії природних кам’яних матеріалів та частково вирішує питання з розміщенням відходів руйнувань
Keywords: відходи руйнувань; воєнні дії; вторинні ресурси; відходи бетону; наповнювач; відновлення; демонтаж; забруднення; екологічний стан; утилізація