Проект капітального ремонту автомобільної дороги М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ на ділянці км 134+900 – км 135+900 з оцінкою умов руху - Лібровський, Олександр Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – ділянка автомобільної дороги М-14 Одеса – Мелітополь – Новоазовськ від км 134+900 до км 135+900. Предмет дослідження – процеси проєктування капітального ремонту автомобільних доріг, зокрема конструктивних елементів дорожнього одягу, земляного полотна, штучних споруд, а також організація дорожнього руху та оцінка умов його безпеки. Мета роботи є розробка проекту капітального ремонту ділянки автомобільної дороги з урахуванням аналізу її параметрів, природно-географічних умов району, сучасних вимог до автомобільних доріг та підвищення безпеки руху. Метод дослідження – аналіз літератури та нормативної бази, які регулюють проєктування та ремонт автомобільних доріг; проєктування конструктивних елементів дороги, вибір відповідних матеріалів та сучасних технологій для капітального ремонту; інтеграція отриманих даних для формування технічних рішень, що забезпечують довговічність, функціональність і безпеку дорожньої ділянки. В кваліфікаційній роботі було виконано: аналіз параметрів дорожньої ділянки та характеристику природно-географічних умов району, розроблено план траси ділянки капітального ремонту; виконано проєктування поздовжнього профілю, земляного полотна та штучних споруд; запроєктовано конструкцію дорожнього одягу згідно з нормативними вимогами; проведено оцінку умов руху на ділянці дороги за коефіцієнтами аварійності та розроблено заходи з організації дорожнього руху для підвищення безпеки та ефективності експлуатації дороги.
Keywords: капітальний ремонт; автомобільна дорога; план траси; поздовжній профіль; дорожній одяг; коефіцієнт аварійності; організація дорожнього руху; земляне полотно