Удосконалення системи управління транспортними потоками в місті Кам'янець-Подільський - Клімов, Павло Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
В дипломній роботі в результаті проведення імітаційного моделювання в програмі Vissm було встановлено, що при впроваджені зеленої хвилі економія часу пересування складе в напрямку від вул. Драй-Хмари до вул. Героїв Небесної сотні 23 % та 18 % в напрямку від вул. Героїв Небесної сотні до вул. Драй-Хмари. Також в роботі було визначено соціальний ефект від впровадження координованого регулювання з пріоритетним напрямком від вул. Драй-Хмари до вул. Героїв Небесної сотні, який дорівнює 1344660 чол.·год/рік. Виходячи з цього можливо стверджувати, що впровадження координованого регулювання за принципом зеленої хвилі є доцільним.
Keywords: інтенсивність; світлофорне регулювання; регульоване перехрестя; транспортний потік; час руху; швидкість