Вдосконалення пролітного двоконсольного крана вантажопідйомністю 12,5 т. - Афанасьєв, Олександр Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження у роботі є динамічний процес гальмування та зупинки козлового крану, оснащеного грейферним захоплювальним пристроєм, що супроводжується дією інерційних, гальмівних і навантажувальних сил під час завершальної фази робочого циклу. Предметом дослідження виступає спеціалізований вантажно-перевантажувальний комплекс, побудований на базі козлового крану з грейферним обладнанням, у якому взаємодіють механічні, гідравлічні та конструктивні елементи, що визначають його експлуатаційні та техніко-економічні показники. Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності, надійності та продуктивності функціонування козлового грейферного крану шляхом розроблення та впровадження конструктивно вдосконаленого грейферного пристрою, який забезпечує зниження динамічних навантажень, оптимізацію процесу захоплення вантажу та покращення загальних експлуатаційних характеристик вантажно-перевантажувального комплексу. У кваліфікаційній роботі проведено комплексне дослідження питань, пов’язаних з обґрунтованим вибором типу грейфера з урахуванням умов його експлуатації, характеру вантажу та вимог до продуктивності. Значну увагу приділено виконанню основних технічних розрахунків, зокрема визначенню параметрів гідроциліндрів, елементів гідросистеми, робочих зусиль, а також сил, що діють на конструкцію грейфера в процесі захоплення, піднімання та переміщення вантажу. Додатково проаналізовано вплив конструктивних і експлуатаційних факторів на надійність, довговічність та ефективність роботи грейферного обладнання.
Keywords: пролітний кран; навантаження; грейфер; міцністні розрахунки; економічний ефект; небезпечна ситуація