Застосування теорії фракталів для моделювання структури та властивостей: монографія - Глушкова, Д. Б.; Волчук, В. М. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Монографія «Застосування теорії фракталів для моделювання структури та властивостей» присвячена вирішенню наукової проблеми оцінки властивостей металевих матеріалів різного призначення (деталей об’ємного гідроприводу, гідромолоту, чавунних валків) на основі аналізу спектру фрактальних розмірностей їх структурних складових. Підвищення ефективності пар тертя деталей об’ємного гідроприводу шляхом вибору матеріалу для їх виготовлення та режимів його термічної обробки. Науково обґрунтована ефективність застосування іонноплазмового методу для нанесення покриттів на робочі поверхні деталей. Створено спеціальне програмне забезпечення, що дозволяє оцінювати спектр статистичних розмірностей неоднорідних структур зі складною геометричною конфігурацією їх елементів. Результати теоретичних і експериментальних досліджень впроваджено у виробництво. Монографія рекомендується для наукових співробітників, інженерів, викладачів закладів вищої освіти, аспірантів і студентів закладів вищої освіти, які спеціалізуються у сфері матеріалознавства та машинобудування.
Keywords: фрактал; структура; властивості; металеві матеріали; гідромолот; чавунні валки; гідропривід; термічна об; термічна обробка; 669.017:519.21