Інноваційний розвиток підприємств в Україні: фінансовий аспект - Семенова, В. Г.; Semenova, Valentina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Стаття присвячена дослідженню напрямків фінансового забезпечення інноваційного розвитку підприємств в сучасних умовах господарювання. Предмет дослідження – сучасні теоретичні та методологічні проблеми формування ефективної системи фінансового забезпечення підприємства в процесі реалізації інноваційної діяльності. Метою статті є визначення основних джерел фінансування інноваційного розвитку підприємств. Методи дослідження. Теоретико-методологічну базу дослідження складають фундаментальні положення економічної теорії та практики, а також загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічної дійсності. Основні методи, які були використані:  структурно-логічний (при побудові логіки та структури роботи);  загальнофілософський (для логічного викладення власних думок та поглядів);  порівняльний (під час розгляду різних поглядів науковців щодо сутності фінансового забезпечення інноваційного розвитку та аналізу підходів); - метод деталізації та синтезу (для вивчення предмету та взаємозв’язку його складових частин); - спеціальні методи економіко-статистичного аналізу (при дослідженні обсягів та джерел фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств). Результати роботи. Розкрито економічну сутність поняття «фінансове забезпечення інноваційного розвитку підприємств»; визначені основні принципи формування системи ефективного фінансового забезпечення інноваційного розвитку; проведено аналіз витрат на інновації промислових підприємств в Україні; розкрито основні характеристики джерел фінансового забезпечення інноваційного розвитку підприємств. Сфера застосування результатів роботи. Наукові результати та розробки автора мають не тільки теоретико-методичне, а й прикладне значення для вирішення конкретних практичних проблем на промислових підприємствах для формування ефективної системи фінансового забезпечення інноваційного розвитку підприємств. Висновки. Фінансування інноваційної діяльності є важливим чинником успішного розвитку підприємства. Та сьогодні, на жаль, на вітчизняних підприємствах відсутня ефективна система фінансового забезпечення інноваційної діяльності. Для її формування необхідно виявити прорахунки існуючої системи та залучати додаткові джерела фінансування з врахуванням їх переваг та недоліків.
Innovative development of enterprises in Ukraine: financial aspects
Keywords: інноваційний розвиток; інноваційні проекти; фінансове забезпечення; джерела фінансування; державна фінансова підтримка; витрати на інновації; innovative development; innovative projects; financial security; sources of financing; state financial support; expenditures for innovation; 658.589:658.14