Розробка та дослідження фізико-механічних властивостей вакуумно-дугових наноструктурних Mo-N покриттів для підвищення стійкості інструменту - Григор’єв, Даніїл Романович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі були отримані нанокристалічні надтверді (Н ≥ 40 ГПа) покриття Mo-N з використанням модернізованої вакуумно-дугової установки "Булат-6". Твердість покриттів була визначена з використанням мікроіндентора "Мікрон-Гама". З використанням растрової електронної мікроскопії досліджено морфологічну структуру надтвердих покриттів MoN, які сформовано вакуумно-дуговим методом, в тому числі з використанням імплантації іонів у процесі осадження. Отримано дані щодо їх твердості, модуля пружності, кристалічної структури та фазового складу в залежності від умов формування. Основні результати роботи отримано вперше, їхня актуальність зумовлюється необхідністю створення та дослідження дослідно-промислових технологій нанесення надтвердих (40-50 ГПа) наноструктурних покриттів та їх застосування на машинобудівних підприємствах України.
Keywords: нанокристалічні покриття; покриття Mo-N; надтвердість; морфологія; трибологія; зносостійкі покриття